Ωοειδής Τσιμεντένιες Δεξαμενές για αγνά & ζωηρά κρασιά

Πρωτότυπα λόγω του σχήματός τους, εκτός από κομψά και πρακτικά, ξεχωρίζουν ιδιαίτερα λόγω των χαρακτηριστικών τους που ενισχύουν το σώμα, τη δομή και την καρποφορία των κρασιών κατά τη διαδικασία παλαίωσης.

Οι δεξαμενές σε σχήμα αυγού παράγονται με βάση τη χρυσή τομή, η οποία χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη δημιουργία δομών με τέλειες αναλογίες.

Κατασκευάζονται χωρίς κανένα συνθετικό συγκολλητικό μέσο ή πρόσθετο. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, το αυγό δημιουργείται με άμμο και πλυμένα χαλίκια. Δεν έχουν κανένα μεταλλικό πλαίσιο.

Χρησιμοποιούνται για την παλαίωση των κρασιών αλλά και κατά την οινοποίηση, οι ωοειδής τσιμεντένιες δεξαμενές επιτρέπουν τη δημιουργία μιας φυσικής δίνης που ευνοεί τη συνεχή κυκλοφορία των συστατικών του κρασιού. Οι οινολάσπες αναστέλλονται με φυσικό τρόπο λόγω των αλλαγών στη θερμοκρασία του κελαριού και η κίνηση αυτή ευνοείται από το σχήμα του κάδου, καθώς δεν υπάρχουν γωνίες.

egg shaped vats

Χειροποίητη κατασκευή & μοναδική τεχνογνωσία

Ο Marc Nomblot σχεδίασε και δημιούργησε αυτή την δεξαμενή σύμφωνα με τη Χρυσή Τομή. Κατασκευάζεται με χειροποίητο τρόπο σε ένα οικογενειακό εργαστήριο στο Ecuisses, Saône et Loire.

Πρόκειται για μια αναλογία που ορίστηκε αρχικά στη γεωμετρία και αντιστοιχεί στο ελληνικό γράμμα “φ”.

Η OEuf de Beaune προσφέρει δύο μεγέθη δεξαμενών, 9,5 HL και 19 HL, τα οποία είναι ιδανικά για την οινοποίηση και την ωρίμανση καθώς και για μικρές παρτίδες κρασιού. Όλες οι δεξαμενές είναι χειροποίητες και χυτεύονται ταυτόχρονα για να δημιουργηθεί αυτό το 100% γαλλικό/βουργουνδικό προϊόν.

Αυτές οι δεξαμενές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οινοποίηση ή παλαίωση κρασιού, είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους κρασιού, είτε πρόκειται για κόκκινο, λευκό ή ροζέ κρασί. Παραδίδονται κενές, μπορούν όμως να προστεθούν επιλογές όπως θερμόμετρο, στυπιοθλίπτης, πηνίο ή σύνδεση συστήματος ελέγχου θερμοκρασίας κ.λπ. Δεν διαθέτουν μεταλλικό σκελετό και μπορούν έτσι να μεταφέρονται και να μετακινούνται εύκολα.

Κρασιά με μεγάλο αρωματικό πλούτο

Η δεξαμενή από σκυρόδεμα σε σχήμα αυγού μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα των δρύινων βαρελιών για την παλαίωση και την οινοποίηση. Συμβάλλει στη μικρο-οξυγόνωση των οίνων για ενισχυμένο σώμα, δομή, φρουτώδη χαρακτήρα καθώς και φρεσκάδα. Προσαρμοσμένη τέλεια στην παραγωγή μικρών παρτίδων, γεννά αγνά, ευγενή, αριστοκρατικά και κομψά κρασιά που αντικατοπτρίζουν το terroir της προέλευσής τους.

Το φυσικό σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους είναι μικροπορώδες, γεγονός που επιτρέπει τη μικρο-οξυγόνωση του κρασιού. Αναπνέουν και μπορούν να απορροφήσουν τους θερμικούς κραδασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας του κρασιού είναι σταδιακή. Οι δεξαμενές δεν έχουν γωνία, η οποία δημιουργεί δίνη που παρέχει μια φυσική κίνηση του κρασιού μέσα στον κάδο. Αυτές οι δεξαμενές δημιουργήθηκαν ειδικά για τον απαιτητικό οινοποιό που ενδιαφέρεται για τη βιοδυναμική και την ενέργεια του κρασιού.

Η δεξαμενή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα σε οποιοδήποτε βαρέλι, όπως και κάθε εσοδεία μπορεί να ανατραφεί εξ ολοκλήρου σε “αυγό” για την καλύτερη διατήρηση της φρουτώδους και φρέσκιας υφής. Τα αρώματα αναπτύσσονται με βέλτιστο τρόπο και δεν απαιτείται ανάδευση δεδομένης της κίνησης της δίνης.

photo4

Διαθέσιμα Μεγέθη

sizes